Vragen

Vragen

Wat is een rechtswinkel?
Bij een rechtswinkel kunt u terecht voor gratis juridisch advies. Bij de Stichting Rechtswinkel Oosterhout kunt u met alle vragen terecht: een vraag over uw arbeidsovereenkomst, over consumenten zaken, over een geschil met een ander, een geschil met een instantie/bedrijf enz.

De Rechtswinkel Oosterhout maakt gebruik van advocatenkantoren die zich voor de rechtswinkel beschikbaar willen stellen
Dit is een verschil ten opzichte van de meeste rechtswinkels. Deze werken samen met rechtenstudenten.

De rechtswinkel is niet op winst gericht en medewerkers staan hun cliënten op vrijwillige basis bij. Er zijn dus geen kosten verbonden aan onze dienstverlening.

Wat is het verschil tussen een rechtswinkel en een wetswinkel?
Het concept van de rechtswinkels is afgeleid van de Engelse (en Amerikaanse) ‘Lawshops’. Het Engelse woord ‘law’ kan, afhankelijk van de manier waarop het wordt gebruikt, vertaald worden als ‘recht’ of als ‘wet’. Bij de oprichting van de diverse rechtswinkels en Wetswinkels in Nederland heeft elk bestuur voor zich één van beide vertalingen gekozen. rechtswinkel en wetswinkels’ zijn dus twee benamingen voor dezelfde vorm van rechtshulp. Er is geen aantoonbaar verschil in de dienstverlening. Wel zijn er meer rechtswinkels dan wetswinkels. Wellicht komt dit doordat ‘recht’ meer omvattend is dan ‘wet’.

Wat is het verschil met het juridisch loket?
Bij het Juridisch Loket werken HBO geschoolde medewerkers. Bij de rechtswinkel werken uitsluitend universitair geschoolde medewerkers. Een ander verschil is dat het juridisch loket alleen juridisch advies geeft en niet in staat is om een zaak voor u in te nemen en namens u het probleem op te lossen. In dat soort gevallen stuurt het Juridisch Loket cliënten door naar een advocaat of naar de rechtswinkel.

Reacties zijn gesloten.